Δεν υπάρχει άσχημο χρώμα… Υπάρχουν κακοί συνδυασμοί! Στη διακόσμηση το χρώμα παίζει καθοριστικό ρόλο. Η σωστή του χρήση βοηθά να ηρεμήσουμε, να δουλέψουμε και να χαρούμε, ενώ η έλλειψη ή η κακή επιλογή του, μπορεί να επιφέρει την αποδιοργάνωση, το άγχος, νευρικότητα, ανησυχία, ακόμα και κόπωση.
Το ύφασμα μπορεί να αποδειχθεί ένα από τα καλύτερα και ευκολότερα μέσα διακόσμησης κι ανανέωσης ενός χώρου. Η υφή , τα χρώματα και τα σχέδια του μπορούν να προσδώσουν χαρακτήρα στο χώρο. Η αίσθηση που προκαλεί ένα χρώμα εξαρτάται και από την υφή του υφάσματος, η οποία διακρίνεται σε τρεις βασικούς τύπους: ματ, σατινέ και γυαλιστερή. Γενικότερα, μπορεί κάποιος να τολμήσει την εφαρμογή γυαλιστερών, βελουτέ ή ακόμη και μεταλλιζέ χρωμάτων στα υφάσματα , που δίνουν λάμψη και κομψότητα στο χώρο.
Πριν επιλέξει κάποιος χρώµατα στα υφάσματα για τους χώρους του πρέπει να αναλογιστεί την αίσθηση που θα ήθελε να αποπνέει αυτός. Θέλει να είναι χαλαρή ή γεµάτη ενέργεια; Τα χρώµατα που µπορούµε να χρησιµοποιήσουµε στα υφάσματα ενός χώρου χωρίζονται σε 2 οµάδες: στα Ψυχρά και στα Θερµά. Το χρώμα ταυτοποιείτε με το φως. Όταν επιλέγονται αποχρώσεις πρέπει να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι συνθήκες του φυσικού φωτός και όχι μόνο του τεχνητού.
Είναι αλήθεια πως πολλοί φοβούνται το χρώµα και αµφισβητούν την διαχρονικότητά του. Για αυτόν τον λόγο εφαρμόζεται ανώδυνα στο ύφασμα που μπορεί να ανανεωθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή εύκολα. Αυτό που πρέπει να λάβει κανείς υπ’ όψιν είναι την σύνθεση και το χρώμα του ανάλογα με την εποχή. Εύκολο είναι να κατασκευάζονται δύο καλύμματα σε μαξιλάρια και καναπέδες και να εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Τα ριχτάρια επίσης σε διαφορετικά χρώματα είναι καλή λύση. Στην αγορά μπορεί να βρει κανείς μεγάλη ποικιλία σε νήματα και σχέδια, που καθιστά το ύφασμα το πιο ευέλικτο μέσο για την εισαγωγή υφής, χρώματος .Για τους καναπέδες καλό είναι να επιλέγονται υφάσματα που είναι ειδικά επεξεργασμένα ώστε να καθαρίζονται εύκολα με νερό. Το κύριο ύφασμα που συνήθως ντύνει τους καναπέδες πρέπει να επαναλαμβάνεται σε 3 τουλάχιστον σημεία στο χώρο, ώστε να έχει την ανάλογη βαρύτητα π.χ. σε κάποια πολυθρόνα και σε μερικά μαξιλάρια. Ενδιαφέρον δημιουργούν οι συνδιασμοί απλών υφασμάτων και υφασμάτων με διαφορετική ύφανση και ανάγλυφα στοιχεία. Για παράδειγμα, μετάξια μαζί με βαμβακερά.
Είναι πολύ σημαντικό τα χρώματα να μην εμφανίζονται στο ίδιο ποσοστό μέσα σε ένα χώρο. Πολλά χρώματα σε μεγάλες ποσότητες προκαλούν μόνιμη σύγχυση και εκνευρισμό. Για να επιτευχθεί ένα ήσυχο, κομψό και εκλεπτυσμένο ύφος πρέπει να δίνεται βαρύτητα σε ένα χρώμα και όλα τα άλλα να εμφανίζονται επιλεκτικά. Οι µεσαίοι τόνοι δένουν το ένα χρώµα µε το άλλο ισότιμα και µπορούν να προσφέρουν ισορροπία και µια αίσθηση γαλήνης στους χώρους. Επιλογή υφασμάτων με απαλά χρώματα από φυσικές ύλες δημιουργεί χώρους με την μαγεία του λευκού που δίνει μια διαφορετική διάσταση στα σχήματα και στις μορφές. Κλασσική επιλογή είναι η χρησιμοποίηση αποχρώσεων μεσαίων χρωματικών τόνων (είναι τα χρώματα που δένουν το ένα με το άλλο ισότιμα και έχουν την δυνατότητα να προσφέρουν ισορροπία και ηρεμία στην διακόσμηση). Για τους ανυποχώρητους οπαδούς του minimal υπάρχει πάντα η λύση να χρησιµοποιήσουν «γραµµικά» σχέδια ή να κάνουν επιλογές σε απλές διχρωµίες εφαρµόζοντας χρωµατικές εντάσεις σε µικρές δόσεις.Μαύρο και άσπρο είναι οι ασφαλείς επιλογές στον κόσμο του σχεδιασμού και φαίνεται η σοβαρή και πολιτισμένη εναλλακτική λύση. Το χρώμα της «υψηλής αισθητικής» πολλές φορές είναι υποτονικό. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ακόμη και κορυφαίοι σχεδιαστές, και εταιρείες που παράγουν προϊόντα (υφάσματα-ταπετσαρίες ) για τους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιούν φωτεινά χρώματα. Γενικότερα βλέπουμε µια ξεκάθαρη αύξηση στη χρήση του χρώµατος στο ευρύ κόσµο του σχεδιασµού. Μια ουδέτερη ταπετσαρία στους τοίχους, ελαφρώς μεταλλική, μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση της πολυτέλειας. Προσοχή, είναι μύθος ότι η ταπετσαρίες βοηθάνε στην κάλυψη ελαττωματικών επιφανειών, αντιθέτως οι ταπετσαρίες μπαίνουν σε καλά στοκαρισμένες τοιχοποιίες.
Ένας ευέλικτος χώρος… Το λευκό, το χρώµα της άµµου και το γκρι µπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ουδέτερα χρώματα στα δομικά στοιχεία του χώρου ώστε να παρέχουν σε κάποιον την ευελιξία της γρήγορης ανανέωσής του με εναλλαγή υφασμάτων και μόνο.
Οι φωτογραφίες είναι από την συλλογή υφασμάτων της Cripe